سايت مقالات فارسی – بررسی تاثیر ویژگی های تجاری اینترنت براعتماد مشتریان در شهرستان آران و بیدگل- …
۱۱-۲- تجارت الکترونیکی در جهان
تحولات اخیر در فناوری اطلاعات پیامدهای اقتصادی مهمی را به دنبال داشته است. تجارت الکترونیکی یکی از پیامدهای عینی فناوری اطلاعات است که از ویژگیهای جهانی نمودن تجارت، برداشتن محدودیتهای زمانی و مکانی، کاهش قیمت منابع جهت خرید، افزایش درصد فروش، دسترسی آسان به اطلاعات، کاهش چشمگیر هزینههای معاملاتی و کاهش زمانی معاملات برخوردار است. تعریف رایج تجارت الکترونیکی انجام فرآیندهای تجاری مربوط به مبادله کالا، خدمات و اطلاعات از طریق شبکههای رایانهای از جمله اینترنت میباشد البته ممکن است فقط بخشی از این فرآیند، به صورت الکترونیکی انجام شود.
بنا بر گزارش فارستر در سال ۲۰۰۵، ارزش تجارت الکترونیکی جهان در سال ۲۰۰۴، حدود ۷/۶ تریلیون دلار بوده است که پیشبینی میشود در خوشبینانهترین حالت در سال ۲۰۰۶ به ۸/۱۲ تریلیون دلار برسد.
میزان پیشرفت تجارت الکترونیکی در مناطق مختلف جهان متفاوت است. آمریکای شمالی در تجارت الکترونیکی پیشتاز است. بنا بر گزارش Forrester در سال ۲۰۰۵، آمریکای شمالی با حجم تجارت الکترونیکی ، ۵/۳ تریلیون دلار در سال ۲۰۰۴در رتبه اول و منطقه آسیا- اقیانوسیه با ۶/۱ تریلیون دلار و اروپای غربی با ۵/۱ تریلیون دلار به ترتیب در رتبههای دوم و سوم قرار دارند. آمریکای لاتین با ۸/۸۱ میلیارد دلار و سایر نقاط جهان با ۶/۶۵ میلیارد دلار در رتبههای بعدی قرار دارند. حجم تجارت الکترونیکی بر حسب مناطق در جدول ارائه شده است. .
راهبرد تجارت الکترونیکی کشورهای پیشرو مبتنی بر تقویت بخش خصوصی، گسترش اینترنت، کمک به کسبوکارهای کوچک و متوسط و محدود کردن نقش دولت بوده است. این کشورها با ایجاد محیط رقابتی در تمامی عرصهها از جمله ICT باعث ارتقای کیفیت فناوری و کاهش قیمتها شدهاند. در این کشورها وزارتخانه مشخصی از قبیل وزارت تجارت و صنعت، وزارت بازرگانی یا سازمان تجارت الکترونیکی مسئولیت گسترش تجارت الکترونیکی را عهدهدار است، و بر برنامهها و فعالیتهای سایر نهادهای دولتی در زمینه تجارت الکترونیکی نظارت میکنند. سرمایهگذاری فراوان در زمینه آگاهسازی، زیرساختهای فنی و حقوقی و منابع انسانی در کنار توجه ویژه به تحقیق و توسعه در ارتقای جایگاه تجارت الکترونیکی این کشورها نقش بسیار مهمی ایفا کردهاند.
در حال حاضر بنگاهها بیش از خانوارها از تجارت الکترونیکی استقبال میکنند. این کشورها به منظور کسب اعتماد و اطمینان مصرفکنندگان، قوانین مناسبی را مورد تصویب قرار دادهاند.
با وجود تمامی اقدامات به عمل آمده، هنوز تجارت الکترونیکی بیشتر در داخل کشورها رایج است و برای گسترش آن در سطح بینالمللی به مالیه الکترونیکی مطمئن نیاز است که کشورها تلاش زیادی برای همگرایی در تدوین قوانین و مقررات به عمل آوردهاند و انتظار میرود تجارت الکترونیکی به تدریج در تجارت خارجی نیز مؤثر عمل نماید. (حسینی و فتحی،۱۳۸۱ ش۲۱)
۱۲-۲- انواع مدلهاى تجارت الکترونیکى
تجارت الکترونیکی بر مبنای نوع مبادلات شامل انواع زیر میباشد: (خانی چاغرق، ۱۳۸۵ :۶)
- تجارت بین بنگاهی (B2B ) : این نوع از تجارت الکترونیکی، انجام دادن تمام فعالیتهای تجاری بین دو یا چند بنگاه را در بر میگیرد، که به صورت الکترونیکی انجام میشود. فعالیتهایی از قبیل برگزاری مناقصات و مزایدهها ، عملیات بازاریابی، خرید و فروش که با اینترنت به سادگی قابل انجام است.
- تجارت بین افراد و بنگاه(B2C ) : این نوع تجارت الکترونیکی شامل فعالیتهای تجاری بین افراد و بنگاه است. اغلب این نوع فعالیتهای تجاری به صورت خرید محصولات اعم از کالا، خدمات، نرمافزار و بنگاه است. نمونه بارز این نوع از مبادلات خرید از خانه است، که افراد به واسطه آن میتوانند از منزل یا محل کار خود به خرید مبادرت ورزند. همچنین سازمانها میتوانند از خدمات افراد بهره گیرند. بدین صورت که افراد، عرضهکننده و سازمانها مصرفکننده هستند.
- فرد به فرد(C2C ) : مشتریان به طور مستقیم با مشتریان دیگر ارتباط پیدا و از همدیگر خرید میکنند، برای مثال سایت ( www.classifieds2000.com ). بسیاری از افراد به منظور تبلیغ از خود یا برای فروختن خدمات و اطلاعات شخصی از شبکه اینترنت استفاده، و بین همدیگر، دانش، اطلاعات و خبرهای شخصی را مبادله میکنند.
- مردم به مردم(P2P ) : این نوع خاصی از مبادلات فرد به فرد است که مردم بین همدیگر سی دی، ویدئو، نرمافزار و دیگر کالاها را مبادله میکنند.
- فرد به بنگاه یا فرد به حرفه (C2B ) : شامل افرادی است که به دنبال فروختن کالا و خدمات خود به شرکتها و سازمانها هستند.
- تجارت الکترونیکی درون بنگاهی ( Intrabusiness E-commerce ): که شامل مبادلات اطلاعات، خدمات و کالا میان بخشهای مختلف بنگاه است.
- بنگاه به کارمندان(B2E ) : یک بخش از تجارت الکترونیکی درون سازمانی است، که در آن بنگاه به کارمندان خود کالا، خدمات و اطلاعات تحویل میدهد.
- دولت به بنگاه (G2B ) : رابطهای تجاری میان دولت و بنگاهها است که در آن دولت به سازمانها محصولات میفروشند، یا به آنها خدمات ارائه میدهند.
- دولت به افراد (G2C ) : دولت از طریق ارتباطات الکترونیکی به شهروندان، خدمات مختلف ارائه میکند.
- دولت به دولت (G2G ) : شامل مبادلات میان دولتها یا درون دولتها است.
- تجارت سیار(Mobile Commerce ) : هنگامی که تجارت الکترونیکی از طریق شبکه بیسیم صورت میگیرد، تجارت سیار نامیده میشود.
تفاوت مبادله الکترونیکی دادهها با تجارت الکترونیک
در موارد زیادی دیدهشده که مبادله الکترونیکی دادهها را مترادف با تجارت الکترونیک دانسته و هر کدام را در جای دیگری بکار میبرند. این دو تکنولوژی اصلاً مشابه هم نبوده و کاملاً مجزا میباشد. البته میتوان اینطور گفت که تجارت الکترونیک مکمل مبادله الکترونیکی دادههاست.
مبادله الکترونیکی داده به صورت مکانیزمی تعریف میشود که به موجب آن انتقال و تبادل داده در راستای تحقق فعالیتهای تجاری با ساختار و شکل تعریفشده و بهکارگیری پیامهای استانداردشده بینالمللی، توسط ابزار الکترونیکی از یک رایانه به رایانه دیگر انجام میشود. درحالیکه تجارت الکترونیک عبارت از مبادله تجاری بدون استفاده از کاغذ است که در آن از مبادله الکترونیکی دادهها به عنوان یک ابزار به همراه پست الکترونیک، تابلوی اعلانات الکترونیک، انتقال الکترونیک وب و سایر فناوریهای مبتنی بر شبکه استفاده میشود. به عبارت دیگر مبادله الکترونیکی دادهها به عنوان ستون فقرات تجارت الکترونیک عمل مینماید. چنانچه از تعریف فوق بر میآید. تجارت الکترونیک حیطهای بسیار وسیع تر از مبادله الکترونیکی داده دارد.
تجارت الکترونیک ( به انگلیسی : Electronic commerce ) فرایند خرید، فروش یا تبادل محصولات، خدمات و اطلاعات از طریق شبکههای کامپیوتری و اینترنت است.(مژدهی،۱۳۸۴ :۱۵)
۱۳-۲- تجارت الکترونیکی و روند رشد آتی آن
تجارت الکترونیک درکشورهای در حال توسعه رشد میکند ولی سرعت رشد آن بسیار کمتر از سرعت رشد تعداد کاربران اینترنت میباشد با اینکه استفاده از اینترنت پیششرط توسعه تجارت الکترونیک میباشد (ECommerce, 2002) و رشد بالای دسترسی عمومی مردم به اینترنت موجب توسعه تجارت و کسبوکار از طریق اینترنت میشود، (صنایعی ۱۳۸۱) ولی رشد تعداد کاربران اینترنت لزوماً نشانه سرعت توسعه تجارت الکترونیک نمیباشد. در نظرخواهی که در شش ماه اخیر در ۱۲ کشور جهان انجام گرفت، e-mail تنها فعالیت اینترنتی در بین بیش از ۵۰ درصد از پاسخدهندگان آن کشورها بود. نسبت کاربران اینترنتی فعال در زمینه تجارت الکترونیکی در کشورهای در حال توسعه پایینتر از حد میانگین میباشد و این عامل مطمئناً به دلیل درآمد سرانه پایینتر و همچنین عوامل دیگری چون استفاده کم از کارت اعتباری، کمبود محصولات یا خدمات مربوطه یا تدارکات و خدمات تکمیلی ضعیف میباشد.
به نظر میرسد فاصله بین کشورهای در حال توسعه و توسعهیافته در زمینه دسترسی و استفاده آنها از اینترنت کمتر از فاصله بین این کشورها در زمینه حجم تجارت الکترونیکی میباشد.
اگرچه در مورد سرعت گسترش مبادلات الکترونیکی، برآوردهای بسیار متفاوتی ارائه شده است ولی در کلیه پیشبینیهای به عمل آمده اعلام شده است که تجارت الکترونیکی در سالهای آینده با رشد فزایندهای روبرو خواهد بود.
مقایسه تجارت الکترونیک B2B با تجارت الکترونیک B2C
حجم تجارت الکترونیک B2B بر حجم تجارت الکترونیک B2C فزونی دارد ولی در کشورهای در حال توسعه در سطح پایینی باقی مانده است. تجارت الکترونیک B2B 95 درصد کل تجارت الکترونیک جهانی را تشکیل میدهد. منابع متفاوت در پیشبینیهای مربوط به حجم معاملات B2B همسانی ندارند، ولی در توجه به رشد زیاد آن در چند سال آینده اتفاق رأی وجود دارد. نرخهای رشد سالانهای که ارائه میشود، بین ۵/۸۱ درصد و۴/۵۴ درصد تغییر میکنند. تا زمانی که B2B کارگردانهای در حال توسعه پیاده نشود، حجم تجارت الکترونیک در آن کشورها ناچیز خواهد بود. توسعه تجارت الکترونیک B2B در شرکتهای فعال کشورهای در حال توسعه به ظرفیت آنها جهت شرکت در زنجیرههای تأمین جهانی و منطقهای مرتبط میباشد. توسعه B2B در سطح شرکت، نیاز به توانایی برآورده کردن چالشهای سازمانی و تکنولوژیکی و در سطح کشور، نیاز به پیوند بهتر جنبه فیزیکی و دیجیتالی اقتصاد کشور دارد. به دلیل اینکه تجارت الکترونیک B2B- به غیر از بخش خدمات- به همان نسبتی که نیاز به زیر ساختار ICT دارد، نیاز به زیر ساختار سنتی و فیزیکی از جمله بندرها، خطوط آهن و جاده، خدمات پشتیبانی و معیارهای تسهیل تجاری، که از اصول اساسی زنجیره تأمین میباشند، دارد. جریانهای سرمایهگذاری مستقیم خارجی و پیوندهای موجود بین رویههای محلی و جهانی از دیگر عوامل مهم رشد تجارت الکترونیک B2B در کشورهای در حال توسعه خواهد بود.(صالحی،۱۳۸۴)
تسهیل توسعه B2B در کشورهای در حال توسعه به دلیل رشدی که فراهم میکند مهم است و مهمتر از همه اینکه اهمیت تجارت الکترونیک برای توسعه تنها به دلیل راحتی انجام خرید نمیباشد بلکه به این دلیل است که تجارت الکترونیک به شرکتها کمک میکند که در تمام مراحل تولید و فرآیندهای توزیع خود دستاوردهای کارایی به دست آورند که این دستاوردها باعث پیشبرد رقابتپذیری شرکتها، سطوح بالاتر بهرهوری و به طور کلی ایجاد درآمدهایی برای اقتصاد میگردد.
نمودار زیر اطلاعاتی را از یک نظرخواهی جهانی که در سال ۲۰۰۱ در رابطه با بازارهای الکترونیکی انجام گردید ارائه میکند.
تطابق فرآیندها و تکنولوژیهای کسبوکار با محیط جدید الکترونیکی نیاز به صرف زمان و هزینه دارد. زمانی که عاملان بازارهای الکترونیکی مدلهای کسبوکار خود را اصلاح کنند و همچنین شرکتهای رهبر، شرکای کوچکتر خود را به بازارهای الکترونیکی جذب کنند، انتظار میرود که این سیستمها به جذب سهم در حال رشد فروشهای جهانی B2B ادامه بدهند (ECommerce, 2002).(اخوان،۱۳۸۴ :۱۰)
مهمترین دلایل عدم خرید اینترنتی:
موسسه تحقیقاتی نلسون تیلور در تحقیقات دورهای خود مهمترین دلایل عدم خرید اینترنتی را دستهبندی نموده است. طبق نتایج تحقیقات این گروه، مسائل امنیتی مهمترین دلیل امتناع از خرید اینترنتی محسوب میگردد.
تجارت الکترونیکی در حال رشد بوده و در آینده بسیاری از شیوههای تجاری سنتی را به چالش فرامیخواند. محیط در حال تغییر و غیر ایستا حکم میکند که ما نیز باید راهبردهای اثربخشی را در راستای بسترسازی برای توسعه این پدیده در کشورمان توسعه دهیم. تجارت الکترونیک میتواند سکوی پرتاب بسیاری از صنایع و کسبوکارهای ما باشد البته اگر ما توان تطبیق آن را با برنامههای تجاری کسب و کارمان داشته باشیم.
۱۴-۲- جایگاه تجارت الکترونیک در ایران
در مدت کوتاهی که از آغاز عمر تجارت الکترونیک در جهان معاصر میگذرد، این فعالیت رشد بیسابقهای را در کشورهای پیشرفته داشته است و پیشبینی میشود در آینده نزدیک با سرعت شگفتانگیزی در سطح جهان توسعه یابد. بر اساس آمار محاسبهشده مؤسسات معتبر اقتصادی نیز پیشبینی شده است که گستره این فعالیت تا سال ۲۰۱۰ به طور متوسط ۵۴ الی ۷۱ درصد رشد خواهد کرد که نشاندهنده شتابدار بودن حرکت آن است.
تجارت الکترونیک در ایران بسیار نوپا و در مراحل اولیه است . اما اهمیت فناوری اطلاعات باعث شده تا تدوین و اجرای قوانین و لوایح مورد نیاز در این عرصه همواره مد نظر مسئولان ایران باشد . اما به نظر میرسد با وجود برگزاری دورهها و کارگاههای آموزشی متعدد هنوز میزان آگاهی افراد و تجار کشور از نحوه استفاده از امکانات موجود برای تجارت الکترونیک کم است . از سوی دیگر نبود شناخت از میزان امنیت موجود در شبکه داخلی و جهانی باعث شده است که اطمینان لازم وجود نداشته باشد (زارع بیدکی ،۱۳۸۵ ش۳)
۱۵-۲- کندی تجارت الکترونیک در ایران
در سالهای اخیر با فراهم آمدن بسترها و شرایط لازم، رشد فراوان تجارت الکترونیک در جهان را شاهد بودهایم.
دانلود متن کامل این پایان نامه در سایت abisho.ir |